ALANYA KOZA PROJESİ

Koza Projesi açıklandı
19 Kasım 2009 19:20
ALANYA Belediyesi, ALTSO ve A.Ü. işbirliği ile hazırlanan Koza Projesi dün kamuoyuna açıklandı.

Koza Projesi Selçuklu mimarisi ve tarihi değerleri ön plana çıkartılarak kültür turizminin yaygınlaştırılmasını ve Alanya`nın kültürel anamda da tanıtılmasını hedefliyor. 


Alanya Belediyesi ile Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) işbirliğiyle Akdeniz Üniversitesi’nce hazırlanan Alanya Kültür ve Turizm Kalkınma Seferberliği Projesi, ALTSO`da düzenlenen toplantıda tanıtıldı. Toplantıya Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Antalya’dan çok sayıda bürokrat, Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda siyasetçi katıldı. Saat 11.00’de başlayan sunumun tamamını Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü Öğretim Görevlisi Esma Civcir gerçekleştirdi. Projenin Alanya turizmine ve tanıtımına büyük katkıları olacağını söyleyen Civcir, "9 aydır büyük bir titizlikle üzerinde çalıştığımız proje ile tarihsel mirasımızın tüm dünyaya açılmasını sağlamayı hedefliyoruz" dedi. Projenin 2010 ile 2023 yılları arasını kapsadığını ve Alanya’ya yeni bir vizyon kazandırmayı hedeflediğini söyleyen Civcir, "Bize destek veren tüm kurum ve kuruluş yöneticilerine teşekkür ederim" şeklinde konuştu. 
"ALANYA ÇOK ŞEY KAZANACAK" 
Civcir’in ardından söz alan ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan ise konuşmasını kısa tuttu ve “Bu ekibe çok teşekkür ederim. Alanya için yazın sıcağında canla başla çalıştılar” dedi. Projenin uygulanması halinde Alanya`nın kaderinin değişeceğini ve ilçenin gerçek bir dünya şehri olacağını söyleyen Aydoğan, Alanya`nın yol haritasının belirlenmesi için belediye ve üniversitenin desteğini alarak bu çalışmaya öncülük ettiklerini belirtti. Aydoğan, "Projeyi hazırladık, şimdi sizlerin beğenisine sunacağız. Uygulanması halinde Alanya`da çok şeyin değişeceğine inanıyorum. Ama uygulanıp uygulanmaması konusunda kararı biz veremeyiz" diye konuştu. 
"ALAİYE ÜNİVERSİTESİ KISA ZAMANDA KURULACAK" 
AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de yaptığı konuşmada, “Alanya`nın en kısa zamanda dünyada adından en çok söz ettiren coğrafya haline geleceğine inanıyorum” dedi. Hazırlanan projenin Alanya için çok önemli bir şans olduğunu söyleyen Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi olarak projeye büyük destek verdiklerini anlattı. 9 ay önce planlanan bu çalışmanın 5 ayda tamamlandığını bildiren Kurtcephe, hazırlanan projede altyapıdan kültürel eserlere kadar her şeyin planlandığını vurguladı. Alanya`nın doğal güzelliklerinin yanı sıra görkemli kültürel yapıya sahip olduğunu belirten Kurtcephe, Alanya`da vakıf üniversitesi kurulmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ve önemli aşama kaydedildiğini bildiren Kurtcephe, "Alanya`da bir fakültemiz ve ir Meslek Yüksek Okulumuz var. Alanya`ya ileride bir devlet üniversitesi kurulmasını diliyorum. Çok kısa zamanda Alaiye Üniversitesi’nin kurulduğunu hep birlikte göreceğimizi tahmin ediyorum" dedi. Prof. Dr. Kurtcephe, AÜ bünyesinde Alanya`da mühendislik fakültesi kurulması için çalışma yaptıklarını, bunun kararını üniversite senatosunda alacaklarını kaydetti. 
ARAŞTIRMA MERKEZLERİ KURULACAK 
AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim görevlisi Esma Civcir, konuşmaların ardından proje hakkında bilgi verdi. Civcir, "Projenin amacı, Kaymakamlık, Belediye ve ALTSO`nun gereksinim duyduğu konularda ve turizm sektöründe üst düzey yöneticilerden esnafa kadar geniş kesimi kapsayacak şekilde, üniversitenin bilimsel ve sanatsal katkısıyla Alanya`da kültür, sanat ve eğitim programları gerçekleştirmek, bu amaçla projeler hazırlamak ve uygulamaktır. Ayrıca üniversitenin bilimsel ve sanatsal katkısıyla Alanya`da çağın gereksinimlerine uygun turizm alt ve üst yapısı oluşturarak toplam kaliteyi yükseltmek, kent kimliğinin yenilenmesinden kent mobilyaları tasarımına, kent peyzajına kadar Alanya`ya yeni çehre kazandırmak, ekonomik, sosyal ve kültürel yönden uluslararası ilişkileri geliştirmek, Alanya`da kent müzesi, çeşitli araştırma merkezleri kurmaktır" dedi. 
SELÇUKLU KİMLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARTILACAK 
Alanya’nın tarihsel zenginliklerini kentsel dokuya taşımak amacıyla hazırladıkları bir takım projeleri de gösterime sunan Civcir, özellikle Alaaddin Keykubat’ı tasvir eden “Çift Başlı Kartal” ve Selçukluların meşhur 8 Köşeli Yıldızı ile yine o dönemlerde bazı hükümdarları tasvir eden Aslan kafası ve benzeri figürlerin kent mobilyaları hazırlanırken kullanılması gerektiğini söyledi. Civcir, bazı figürlerin şehrin sembolü logolarda da kullanılmasının önemine dikkat çekerek, “Dünya Turizm Örgütü’ne göre turistlerin yüzde 37’si kültür amaçlı seyahat etmektedir. Kullandığınız logodaki figürlerin zengin tarihinizi yansıtması gerekir” diye konuştu. Proje içinde yer alan Kent Müzesi, Uygarlıklar Tarihi Müzesi, Yörük Müzesi, Kentsel Tasarımlar, Kurumsal Kimlik Çalışmaları, Araştırma Enstitüleri, Kültür Sanat Etkinlikleri ile ilgili projeler katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. 
PROTOKOL İMZALANDI 
Daha sonra, Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Rektör Prof. Dr. Kurtcephe, ALTSO Başkanı Aydoğan, projenin hayata geçirilmesi için iş birliği protokolü imzaladı. Almanya`da bulunduğu için toplantıya katılmayan Alanya Belediye Başkanı ve Alanya Çevresi Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği (ALTAB) Başkanı Hasan Sipahioğlu`nun, projeyi önceden imzaladığı bildirildi.