Patara




LETO-ARTEMİS-APOLLON

Leto, tanrıların tanrısı Zeus’un aşkıdır. Sarı saçları eteklerini döven Leto’ya aşık olur Zeus. Çapkın Zeus’un kıskanç eşi Hera, Leto’yu rahat bırakmaz. Buna rağmen Leto, Zeus’tan hamile kalır. Zeus’un karısı Hera, Leto’nun Zeus’tan olacak çocuklarını doğurmaması için elinden geleni yapar. Tanrıçadır, kızarsa kafası, boğar atar Leto’nun çocuklarını. Leto, tanrıça Hera’dan korunmak için oradan oraya kaçar. En sonunda sürgün yaşamı Likya’da son bulur. Eşen Ovası’nın doğu ucundaki Patara kentinde bir ağaca yaslanarak ikiz çocukları Apollon ile Artemis’i doğurur. Doğan çocuklarını Hera’nın şerrinden korumak için dağlara kaçar. Bir pınar başında çocuklarını yıkarken, çobanlar tarafından kovulur. Daha sonra kurtların yol göstermesi ile Ksantos Çayı’na ulaşan Leto, burada susuzluğunu giderir, çocukları Apollon ve Artemis’i yıkar. Burası Ksantos ırmağı’nın doğduğu, ovanın kuzeyinde Araksa’dır. Kayaların içinden fışkıran gür kaynak suyu gürleyen heybetiyle Leto’yu çağırmaktadır. Onun için Ksantos Çayı, Likyalı tanrı Apollon ve Artemis’in yıkandığı sular olarak kutsal sayılırmış.

 Tanrıça Leto’nun adıyla adlandrılmış Likya’nın kutsal kenti Letoon’da kendi tapınağının yanı sıra, çocukları Apollon ve Artemis’in adına da tapınaklar bulunmaktadır. Tanrı Apollon’un harpı, oku ve yayı, bir güneş sembolü yanında işlenmiş mozaiklerle. Bereketli Kumluova toprağı, ayaklandıkça bilimin verileriyle gün gün aydınlanıyor Apollon, Artemis tapınakları, Likya Kültürü. Çıkarılmış Leton kentinin tapınakları orta yere…

 Leto, Likya’nın baş tanrıçalarından biridir. Analık öndedir Likya’da. O dönemde bu özellikleri ile başka hiçbir halka benzemezler. Tarihçi Herodot: ‘Bir adetleri vardır ki, başka hiçbir ulusta rastlanmaz. Babalarının değil analarının adını alırlar. Bir Likyalı öbürüne kimlerdensin diye sorsa, kendi adından sonra anasının adını ve onun soy adını söyler. Eğer bir kadın yurttaş, bir kölenin damı altında yaşıyorsa, yasalar çocukları özgür sayar. Tersine, isterse yurdun en önde gelen kişisi olsa, bir erkek yabancı kadınla ya da köle bir kadınla yaşıyorsa, çocukları yurttaşlık hakkından yoksun kalır.’ diye bahseder.

‘Likya Efsaneleri’ Hasan Barışcan

TABLO,Apollon’un doğumu,Ana Tanrıça,Apollon’un kız kardeşi Artemis ve Nunfe

Tablo boyutlar 225x175 cm

Yağlıboya tekniği,tual üzerine